Darkest time of the year

Syksy


Expectation...


Vuodenaika, parhaimpina hetkinään värikkään nautinnollinen, pahimmillaan mielen viemäristä pohjaveden alle vetävä. Sataa, paistaa, sataa, tuulee ja sataa. Asunto on kylmä, koska ei ole pakkasta ja patterit eivät toimi, ainakaan Helsingin kaupungin asunnoissa, koska ne nyt vaan on säädetty niin. Vuodenaika joka sitä seuraavan talven kanssa vie kaiken energian ihmisestä, ainakin allekirjoittaneesta.

Tämä jakso saa ihmiset piiloutumaan koteihinsa kynttilänvaloon viltin alle teekupposen ääreen, se mikä onkin tässä se ainoa positiivinen vivahde, kynttilät. Kaupunki hiljenee täysin, tosin nyt päälle puskee pikkujoulukausi ja humalaiset kylmissään värisevät ihmiset valtaavat kadut, kaupunki elää taas hetken.

Itselleni tämä alkanut jakso on se kaikkein raskain kaikista, kellojakin hetki sitten siirrettiin ja päivä vaan lyhenee aina joulukuun loppuun asti, tästä ei saa mitään irti, mitään ei jaksa eikä mikään kiinnosta. Sitä kulkee vuosi toisen perään tämän jakson kuin autopilotilla tajuamatta edes mistään eteen tulevasta mitään, yrittää vain selvitä. Seuraavan kerran tuntee elävänsä ja energisoituvansa, kun kevät aurinko lämmittää, päivä alkaa olla selkeästi pidempi ja lumet sulavat vihdoin pois.

Tuntuu välillä siltä, että jopa Spotify minulle luotuine listoineen vajoaa tähän samaan synkkään melankoliaan, niin apaattista synkkää musiikkia puskee korville sitäkin kautta lähes toistuvasti. Ehkä se johtuu siitäkin, että on syntynyt kesällä, se on se vuodenaika joka energisoi, virkistää ja herättää eloon, mutta sekin energia katoaa heti kun syksy tulee.

Tässä on syksyn myötä saapunut myös asioita jotka saa miettimään elämän rajallisuutta ja epäreiluutta, mikä on omiaan viemään mielen sinne pohjaveden alle. Elämä, se kulkee, eikä kukaan kykene sanelemaan mitä se pohjimmiltaan tuo mukanaan, vain pinnallisuuteen juuri sinä voit oikeasti vaikuttaa ja se lopulta ei merkitse ”tuomarin” edessä yhtään mitään kun tulee aika kohdata lopullisuus. Kun sinun polullesi jotain asetetaan, se on siinä edessäsi ja sinä otat sen mukaasi, kantaaksesi sitä siitä hetkestä eteenpäin, koska etpä sinä pieni ihminen suuressa elämän kiertokulussa muutakaan voi. Elämä jatkaa kulkemistaan, kunnes se vääjäämättä joku pieni hetki päättyy, lopullisesti.

Ehkä tässä pimeydessä vielä joku päivä voi valoakin nähdä, mutta se päivä ei ole vielä tänään. Yhden aikamme runoilijan sanoihin päätän tämän paluuni blogeilijan kirjoihin…




Reality...




”Tulis ees lunta, ihan sketsi, ja kun sitä tulee, niin tulee metri
Eikä tääl tiedä, onks päivä vai yö
Sisältä syö, pimeys lyötyä lyö”
-Spekti, La Vida Lokakuu





Stay tuned for more… about life
-Lattiatonttu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kaikki loppuu aikanaan

Maailman vaikein sana

Uusi vuosi